Acasă Stiri Externe Mahathir Mohamad este pe cale să devină cel mai bătrân lider din...

Mahathir Mohamad este pe cale să devină cel mai bătrân lider din lume

DISTRIBUIȚI

Țara care va avea cel mai în bătrân lider din lume. Mahathir Mohamad, fostul premier al Malaeziei, este pe cale să devină cel mai în vârstă lider din lume, după o victorie surprinzătoare la alegerile din această țară.

În vârstă de 92 de ani, el a învins coaliția Barisan Nasional (BN), care era la putere din 1957. Astfel, după aflarea rezultatelor, suporterii lui Mahatir au ieșit pe străzi să sărbătorească victoria acestuia în fața fostului său protejat Najib Razak, relatează CNN și BBC News.

La scurt timp de la victorie, premierul ales Mahathir Mohamad a format rapid în nou Guvern, cu scopul de a reinstitui statul de drept. Astfel, regele Muhammad al V-lea are termen pentru a decide dacă îl numește în funcție.

„Sperăm ca până la ora 17.00 (n.r – ora locală) vom avea un premier”, a spus Mahathir Mohamad într-o conferință de presă.
Pe de altă parte, presa malaeziană a relatat că „în mod sigur” acesta nu va fi învestit în funcție joi.

Mahatir a guvernat țara timp de 22 de ani. El a revenit pe scena politică pentru a participa alegerile generale cu numărul 14. În luna ianuarie, el susținea că a decis să candideze pentru că „este o misiune pe care trebuie să o îndeplinească”.

„Da, da, sunt încă în viață”, a spus Mahathir într-o conferință de presă, precizând că Guvernul său nu va căuta să se răzbune, ci să „restaureze domnia legii”.

Astfel, oponentul său politic a precizat, după înfrângere, că „va accepta voința populară.”

„Pentru că niciun partid de guvernare n-a obținut o majoritate simplă, cel care va decide pe cine numește în funcția de premier va fi regele. Barisan Nasional va accepta decizia Regelui și îi sfătuiesc pe toți malaezienii să accepte decizia cu calm și să aibă încredere că regele va lua o decizie înțeleaptă”, a spus Najib Razak.

Ceea ce i-a adus eșecul lui Najib, sunt costurile ridicate de trai și acuzațiile de corupție, care i-au făcut pe mulți alegători să îl voteze pe Mahathir.

Cititi continuarea pe www.stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here