Acasă Breaking News Prognoza meteo pentru următoarele 2 luni

Prognoza meteo pentru următoarele 2 luni

DISTRIBUIȚI

Prognoza meteo pentru următoarele 2 luni. Vreme rece și ploi din belșug. Următoarele două luni vor fi mai reci decât în anii trecuţi şi va ploua din belşug. Meteorologii preconizează, pentru luna mai, peste 60 de litri de apă pe metru pătrat.

Culmea este că, deşi vorbim de frig şi precipitaţii, specialiştii ne atrag atenţia că România a intrat într-un proces ireversibil de încălzire, cu veri fierbinţi şi secetoase.

Romica Jurca, meteorolog:Martie se va încheia cu o vreme mai rece decât în mod obișnuit şi cu execedent de precipitaţii. Nici luna aprilie nu va fi foarte bună, regimul termic va fi apropiat în sud, mai rece în restul teritoriului, iar precipitaţiile mai mari.”

În aprilie vor cădea în medie 51,52 de litri de apă pe metru pătrat. Aşadar, zonele în care nu sunt diguri sunt în pericol. Nici în luna mai, nu va fi cu adevărat primăvară. Se vor înregistra între 10 şi 16 grade în timpul zilei şi va ploua mult. Există pericol de inundaţii în vest, centru şi nord, unde se vor înregistra în medie 100 de litri pe metru pătrat.

 Cu toate că începutul de an este foarte ploios, climatologii spun că România se confruntă cu secetă. Ţara noastră suferă încă din 2012, iar specialiştii spun că s-ar situaţia s-ar putea acutiza până în 2050, timp în care mediile temperaturilor vor continua să crească, iar unele zone s-ar putea deşertifica.

Elena Mateescu, directorul ANM:În zonele cunoscute cu secetă pedologică o accentuare a stării de aridizare. Mă refer la sud-vestul Olteniei, sudul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea şi vestul Banatului.”

Meteorologii vorbeau despre extreme încă de anul trecut. Vijeliile cu grindină în mijlocul verii sau temperaturi de primăvară în miez de iarnă sunt deja obişnuite. Din păcate, fenomenul nu este reversibil, dar poate fi încetinit dacă limităm poluarea.

Elena Mateescu, directorul ANM: „Putem să creem soiuri cu rezistenţă mai bună la temperaturi extreme şi deficit de apă, cu perioade scurte de vegetaţie, să nu fie surprinse de perioadele de arşiţă, să adaptăm şi calendarele lucrărilor agricole.”

De exemplu, în următorii ani, fermierii ar putea să înceapă plantarea grâului mai târziu – din 15 octombrie până în 15 noiembrie -, iar cele de floarea soarelui şi de porumb se vor putea ocupa din 15 martie.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here