Acasă General Meditația, masaj pentru minte

Meditația, masaj pentru minte

DISTRIBUIȚI

Meditația este ca un masaj pentru minte, care o face mai calmă și în același timp mai concentrată și clară, mai ales dacă mă aflu într-o situație dificilă sau într-un moment stresant.

Focalizarea minții este o mare provocare. Fii pregătit la început pentru o mini-sesiune, care chiar dacă va părea o veșnicie, va dură cel mai probabil doar câteva minute. În timp însă, vei ajunge să te simți mai confortabil și relaxat și vei reuși să te concentrezi pe durate mult mai lungi.

Există multe tehnici și instrumente pentru a medita. Nu există modalități corecte sau greșite, im-portant este să descoperi ce rezonează cel mai bine cu ține și să rămâi constant în acea practică. Meditația funcționează cel mai eficient atunci când este practicată zilnic. Alege să meditezi chiar și doar câteva minute pe zi, decât o sesiune mai lungă, din când în când.

Meditația dimineața te ajuta să setezi tonul pentru restul zilei, astfel încât vei fi pregătit să întâmpini orice obstacole te așteaptă și o vei faci cu o mai mare claritate. Seara, meditația te va ajută să îți calmezi mintea și să îți clarifici gândurile de pe timpul zilei și să ai un somn liniștit.

Înainte de a începe, vreau să îți dau câteva sfaturi despre cum să te pregătești pentru prima ta sesiune de meditație:

• TIMPUL: alege un moment al zilei care se potrivește cu programul tău, poți începe doar cu câteva minute. Îți recomand să faci același lucru în fiecare zi, deoarece asta va ajuta să îți creezi un obicei.
• LOCUL: găsește un spațiu cu puțină liniște și intimitate, unde nu vei fi deranjat. Începe să meditezi într-un spațiu familiar, cum ar fi acasă, pe fotoliu sau pe podea. Dacă este nevoie, folosește căști care să blocheze zgomotul din jur.
• POSTURA: așază-te într-o poziție confortabilă, pe care o poți menține pe toată perioada meditatiei, fără să fi nevoit să o schimbi. Stai pe podea cu picioarele încrucișate și palmele pe genunchi, sau pe un scaun cu spătar, cu tălpile pe podea și mâinile relaxate. Păstrează spatele drept, alungind coloana vertebrală, lasă umerii relaxați în jos, gâtul lung, închide ochii.
• RESPIRAȚIA: inspiră și expiră pe nas și încearcă să menti respirația cât mai adâncă și lungă, fără a-ți tensiona gâtul.
• COMPASIUNEA: mintea îți va fugi și îți vei pierde concentrarea. Nu te analiza și critica, întoarce-ți focusul către respirație.
• CONSECVENȚA: stabilește un obiectiv pentru fiecare practică și ține-te de el, chiar dacă timpul va trece mai încet la început.

Acum ești pregătit: Închide ochii și concentrează-te pe respirație: inspiră adânc și simte cu aerul pătrunde și îți explorează spațiul interior. Menține aerul și număra până la trei. Expiră încet, imaginându-ți cum aerul mângâie pieptul și este eliberat încet. Menține respirația și număra din nou până la trei.

Repetă acest exercițiu de respirație profundă de 10 ori, lăsându-ți mintea să fie condusă doar de respirația care îți explorează corpul cu fiecare inspir și expir.

Meditația necesită timp și răbdare. În schimb, vei fi răsplătit cu o stare de pace și echilibru interior. Vei deveni mai calm și îți vei regăsi intuiția pentru a trăi aliniat cu intențiile și valorile tale.

Declara Sorina Fredholm pentru revista Elle.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here