Acasă Frumusete Miraculosul UNT DE CACAO

Miraculosul UNT DE CACAO

DISTRIBUIȚI

Untul de cacao este recunoscut pentru beneficiile sale cosmetice deosebite. Cu siguranță ai auzit și tu cel puțin o dată despre proprietățile și efectele sale asupra sănătății și aspectului pielii, dar există o mulțime de alte motive pentru care el ar trebui să facă parte din trusa de înfrumusețare, dar și din ingredientele folosite în mod curent în bucătărie. Îți arătăm mai jos tot ce ar trebui să știi despre acest produs cu proprietăți miraculoase.

De unde provine untul de cacao si cum se obtine?

Untul de cacao mai poartă numele de ulei de theobrama. De altfel, arborele de cacao, cel din a cărui boabe se obține untul, poartă denumirea științifică de theobrama cacao și crește în pădurile tropicale din America de Sud. Dacă te-ai întrebat vreodată din ce este făcut untul de cacao pur, răspunsul e foarte simplu:  din boabele de cacao ale arborelui cu același nume.

Pentru a obține untul, boabele de cacao se curăță, se lasă la fermentat (în frunze de bananier), apoi se coc, se îndepărtează cojile, iar ulterior sunt presate și râșnite.

După râșnirea lor rezultă masa de cacao care seamănă cu un lichior de cacao și care conține 54 – 58% unt. Acest lichior devine solid la temperatura camerei și are aspectul ciocolatei negre, dar cu un miros mult mai puternic. Masa aceasta de cacao se presează, iar în felul acesta se separă untul de cacao și pudra.

Ce contine untul de cacao?

Arborele de cacao este una dintre acele plante despre care se știu puține, dar care produce roade extraordinare. Untul de cacao este un tip de grăsime vegetală naturală cu un nivel ridicat de grăsimi saturate.

De asemenea, untul de cacao conține triptofan și antioxidanți, dar și calciu, magneziu, zinc, potasiu, vitamine E și vitamina K și un compus similar cafeinei. Consumarea lui stimulează producția de feniletilamină și dopamină, ambele responsabile de o stare de ușoară euforie și visare. De aceea, ori de câte ori consumi o pătrățică de ciocolată neagră starea ta de spirit se îmbunătățește.

Care sunt caracteristicile untului de cacao?

Caracteristicile grăsimii din untul de cacao, căreia îi sunt de fapt datorate superproprietățile lui, sunt:

 • punctul de topire la o temperatură cuprinsă între 34 și 38 de grade Celsius
 • culoare alb-gălbuie
 • textură cremoasă, catifelată
 • gust și miros de cacao (ciocolată)
 • un termen de valabilitate foarte mare, cuprins între 2 și 5 ani
 • de trei ori mai mulți antioxidanți (printre care și fenoli) decât vinul roșu, băutura recunoscută pentru această proprietate a sa.

Beneficiile untului de cacao

Untul de cacao este comestibil, fiind utilizat pentru pregătirea multor deserturi raw vegane și nu numai, pentru că are și o largă utilizare în cosmetică, mai ales cea home-made și self-made, în creme simple care se prepară rapid din una-două ingrediente. Îl poți folosi și în bucătărie, în magazine vei găsi unt de cacao alimentar comestibil, și care te va ajuta să faci deserturi delicioase și sănătoase. Iată câteva beneficii de care te vei bucura dacă îl folosești ca ingredient în prăjituri:

 • are un conţinut ridicat de acizi grași buni (omega 9 și omega 6), de ajutor pentru creier și sistemul cardiovascular
 • polifenolii pe care îi conține ajută la ameliorarea simptomelor astmului
 • este un antidepresiv natural, ajutând la producția hormonului fericirii – serotonina.

Untul de cacao are efecte uimitoare pentru piele si se regăsește în multe produse cosmetice, pentru că are o mulțime de beneficii pentru piele, rezultate ale unor tratamente simple, multe reușind să egaleze tratamente cosmetice costisitoare efectuate la câte un salon cosmetic. Printre ele se numără:

 • stimulează producția de colagen, fapt ce duce la estomparea ridurilor, cât și la prevenirea lor
 • hidratează foarte bine pielea și îi conferă o textură catifelată, fiind recomandat inclusiv pentru utilizarea pe ten, nu doar pe corp
 • ajută la tratarea și estomparea cicatricilor
 • calmează iritațiile și ajută la tratarea unor afecțiuni precum eczema sau dermatita
 • este bun pentru obținerea rapidă a unui bronz uniform, mult căutat de către femei, din ce în ce mai conștiente că expunerea îndelungată la soare este periculoasă
 • previne și estompează vergeturile, fiind de mare ajutor femeilor în timpul sarcinii în combaterea apariției lor, mai ales pentru că este un produs natural
 • combate efectele negative ale soarelui și ale vântului asupra pielii de pe față, brațe sau restul corpului.
 • previne uscarea pielii pe care o hrănește sănătos și îi conferă un aspect strălucitor.

Untul de cacao poate fi folosit pe piele în timpul verii pentru a o proteja de efectele soarelui, cât și de deshidratare, dar și iarna, când pielea are de suferit din cauza frigului și a vântului. Este potrivit pentru toate tipurile de piele, atât pentru cel uscat, cât și pentru ten gras.

Untul de cacao se poate cumpăra din magazinele online specializate în produse organice sau din magazinele care vând produse pentru preparate raw-vegane. În funcție de metoda de obținere (rafinat, nerafinat, cultură organică sau nu), el poate avea prețuri variabile. Orientativ, însă, îți putem spune că 100 de grame de unt de cacao are un preț de aproximativ 15 lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here