Acasă General Importanta VITAMINEI C

Importanta VITAMINEI C

DISTRIBUIȚI

VITAMINA C SI IMPORTANTA EI PENTRU ORGANISMUL UMAN

Vitamina C, sau acidul ascorbic, este una dintre cele mai valoroase substante de pe pamant. Fara ea, ne-ar fi imposibil sa percepem deosebirile dintre culori, sa constientizam trecerea timpului, sa traim bucuria si entuziasmul.

In organismul uman, vitamina C are doua mari functii: întărirea imunităţii şi echilibrarea psihicului. Ea este cel mai redutabil inamic al tuturor bolilor.

 

Care sunt beneficiile vitamei C?

– este antiinfectioasa, tonifianta, antitoxica;
– participa la asimilarea de catre organism a fierului;
– previne si vindeca scorbutul;
– mareste rezistenta vaselor sanguine;
– contribuie la formarea globulelor rosii, a dintilor si oaselor;
– are rol de reglare a nivelului glicemiei si al colesterolului, de distrugere a toxinelor acumulate in organism;
– intervine in buna functionare a tesuturilor, precum si a diferitelor organe;
– participa la transformarile chimice ale proteinelor, lipidelor si glucidelor, la formarea substantelor intercelulare ;
– diminueaza perioadele de convalescenta;
– este eficienta in reducerea ritmului de opacifiere a cristalinului (indeosebi la persoanele varstnice);
– intarzie aparitia cataractei si-i reduce gravitatea cu aproximativ 50%;
– impiedica depunerea grasimilor la nivelul ficatului asigura functionarea normala a celulei hepatice;
– intervine in metabolismul carotenilor;
– are actiune antialergica;
– scade incidenta aparitiei de cheaguri in vasele sanguine;
– mareste gradul de absorbtie a fierului organic;
– asigura coeziunea celulelor proteice, marind astfel durata vietii.

Actiunea vitaminei C

Aceasta substanta uimitoare este rapid absorbita in sange si in celule, dar si trimisa in spatiul intercelular. Leucocitele, globulele albe, atat de importante pentru sistemul imunitar, contin concentratii inalte de vitamina C. La omul sanatos, ele sunt pline pana la refuz cu molecule de vitamina C, astfel fiind “inarmate pana in dinti” pentru lupta cu germenii patogeni.

Supradozarea nu e posibila

Vitamina C nu este toxica. Eventualul surplus de vitamina se elimina prin urina, intr-un interval de 24 de ore. Rinichii retin o cantitate redusa, pe care o reintroduc in metabolism. Dupa ingerarea unei cantitati exagerate de vitamina C, organismul foloseste doar aproximativ jumatate.

Alaturi de vitamina A, vitamina E si Seleniu, vitamina C face parte din grupa principalilor antioxidanti care combat radicalii liberi, ajutand celulele din corpul nostru sa se reinnoiasca in permanenta si sa-si pastreze sanatatea. Radicalii liberi sunt ansambluri de atomi cu un electron necuplat si o foame nepotolita de oxidare. Ei vor sa smulga dintr-o molecula oarecare a unei celule invecinate un electron. Cand se intampla aceasta, atat molecula respectiva, cat si echilibrul celulei sunt perturbate, declansandu-se prompt o serie de reactii succesive.

Daca ne aprovizionam corpul cu nutrientii necesari si in primul rand cu multa vitamina C, pielea noastra isi pastreaza permanent tonusul, ramanand neteda si elastica. La numai 30 de minute dupa ce am ingerat alimente bogate in vitamina C, productia de colagen creste de pana la sase ori.

Influenta vitaminei C asupra psihicului

Vitamina C are o insemnatate convarsitoare pentru psihicul nostru. Ca substanta stimulatoare si de protectie la nivelul glandei hipofize, ea face posibila secretia a zece hormoni, ce dirijeaza patru domenii: sexualitatea, functiile tiroidei, stresul si cresterea.

Vitamina C participa la sinteza noradrenalinei, o substanta care ne invioreaza si ne face euforici. Cand ne confruntam brusc cu un pericol, de pilda riscul unui accident, suntem obligati sa reactionam cu viteza fulgerului. In acel moment, se sintetizeaza imediat noradrenalina. In fiecare dintre aceste etape ale procesului metabolic este prezenta vitamina C. Noradrenalina are (alaturi de adrenalina) o actiune excitanta, activeaza circulatia, face sa creasca tensiunea arteriala, ne ajuta sa ne simtim proaspeti si vioi. Vitamina C poate fi considerata un drog al fericirii, insa unul natural, fabricat de organismul nostru.

Vitamina C este necesara si pentru sinteza serotoninei, o substanta fara de care n-am reusi sa ne relaxam si sa dormim. In fine, o descoperire de ultima ora a oamenilor de stiinta vine sa confirme definitiv insemnatatea vitaminei C pentru sanatatea noastra mentala si psihica. E vorba de aportul ei la transmiterea impulsurilor nervoase, la stimularea memoriei si capacitatii de concentrare. La numai o ora dupa ce a fost bauta, zeama a patru lamai determina o inviorare psihica si mentala. Fenomenul invers, de lipsa de vitamina C, duce la temutul proces al imbatranirii cerebrale, la maladia Alzheimer si distrugerea masiva a neuronilor.

Cele mai bogate alimente in vitamina C.

Goji este un fruct rosu cunoscut de peste 2000 de ani in Tibet si folosit in medicina traditionala datorita numeroaselor beneficii curative. Este cultivat in China, Tibet si Mongolia. 100 g de fruct contine pana la 2500 mg de vitamina C. Macesele contin pana la 2.000 de mg de vitamina C. In plus sunt bogate si in licopen, o substanta care previne oxidarea celulelor. Coacazele negre sunt o sursa foarte bogata de vitamina C, cu o concentratie de patru ori mai mare decat cea din portocale. 100 g fruct asigura 200 mg vitamina C. Kiwi  contin 90 mg vitamina C si numeroase fibre care previn bolile de inima si cancerul. Brocooli face parte din familia cruciferelor fiind o sursa importanta de vitamine, minerale si glucide. In  100 g de broccoli se gaseste 90 mg vitamina C. Ardeii iuti au 100 g de ardei iute se gasesc in medie intre 80 si 300 mg de vitamina C. Varza de Bruxelles este una dintre legumele cele mai bogate in vitamina C, 80 de mg. Papaya si capsunile contin 60 de mg de vitamina C la 100 de grame.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here